Idén melyik a jobb, a szén vagy fa?

Idén melyik a jobb, a szén vagy fa?

Idén melyik a jobb, a szén vagy fa?

Mindenki azt a fűtési módszert és alapanyagot akarja megtalálni, amelyikkel a lehető legolcsóbban lehet kijönni, illetve mindig adott lesz a kellemes hőmérséklet a lakásban. Akik a tradicionálisabb eszközökben hisznek, gyakran nem tudják eldönteni, hogy a szén vagy fa fog maximálisan beválni az esetükben. Mielőtt bárki is elhamarkodott döntést hozna, érdemes megvizsgálni mind a kettőnek a fűtőértéket. Ugye mindenki tisztában van azzal, hogy a fa az egyik legismertebb bio tüzelőanyag. A száraz tűzifa átlag fűtőértéke 15 MJ/kg, ami 3400 kcal/kg-nak felel meg.

Ez nagyjából azonos egy gyengébb minőségű barnaszén fűtőértékével. A szén vagy fa kérdésekor tehát fontos szerep jut a minőségnek is. Ha valaki a fa mellett dönt, akkor fontos tudnia, hogy a tűzifa mindig száraz kell legyen. Ellenkező esetben, tehát ha nedves, akkor a tüzelőberendezés bekátrányosodhat, eltömődhet. Ez pedig hamar meghibásodáshoz vezethet, és a szerkezet megszerelése nagyon sokba kerül. Nem mellesleg a száraz tűzifából kevesebbet kell elhasználni, mint egy azonos, de nedves típusból. A szén vagy fa témát illetően még említést érdemel az is, hogy a száraz fával való fűtés nagy hátránya, hogy nem automatizálható olyan jól, mint a szénnel.

Ezeket tudva mindenki eldöntheti, hogy melyik éri meg jobban, a szén vagy fa. Mivel a szintén említést érdemlő lignit ára Bükkábrány telepén valóban kedvező, ezt is célszerű számba venni. Ez jobbnak bizonyul, mint a feketeszén brikett. Ugyan nagyon jó a fűtőértéke, azonban annyira drága, hogy sokszor nem éri meg a beszerzése, és emiatt rosszabb választásnak bizonyul, mint a barnaszén brikett. A lignit ára Bükkábrány területén nemcsak kedvező, hanem a fűtőérték is kiváló. Tehát azonos energiamennyiségre a barnaszén brikett kedvezőbb áru megoldás. Aki kicsit is ért ezekhez, épp ezért választja ezt, nem pedig a másikat. Emellett ott van még a szalmából készült fajta. Ezen lignit ára Bükkábrány szintén reális. Tudni kell, hogy a barnaszén brikett a szalmabrikettel szemben nem lángol, hanem sokkal inkább izzik. Ennek köszönhetően pedig hosszabb ideig van biztosítva a fűtés a kazánban.

Print Friendly, PDF & Email