Honnan indult a magyar pezsgő történet?

Honnan indult a magyar pezsgő történet?

Honnan indult a magyar pezsgő történet?

A pezsgő az a bizonyos ital, amit általában mindenki szeret, ünnepélyes alkalmakon pedig szinte kötelező a jelenléte. De azt tudjuk, hogy honnan ered ez az ital? A nemzetközi pezsgő történet az 1600-1700-as évekbe nyúlik vissza és ahogy azt sokan tudják, a franciákhoz köthető. Lehet, hogy a mai embernek meglepő, de az első pezsgő a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, dom.

Pierre Pérignon nevéhez kötődik. Azonban az sem titok, hogy a pezsgőkészítés csak a parafa dugó feltalálása után vált lehetővé. Innen a többi már történelem. Ha a magyar vizekre evezünk, akkor láthatjuk, hogy a pezsgő történet itthon sem kevésbé gazdag.

A magyar pezsgőgyártás 1825-ben kezdte bontogatni a szárnyait, de a pontot az i-re a Törley tette fel. Igazán emlékezetes pezsgő történet ugyanis ehhez a névhez köthető. Ez a történet ma is tart, hiszen a Törley gyár szó szerint ontja a finomabbnál-finomabb pezsgőket. Aki szeretné közelebbről is megismerni ezt a csodás történetet, látogasson el a Törley Múzeumba!