Még sokan nincsenek tisztában a split klíma jelentésével

Még sokan nincsenek tisztában a split klíma jelentésével

Még sokan nincsenek tisztában a split klíma jelentésével

Amikor valamit vásárolni akarunk, általában olyan nagy kínálatot találunk az üzletekben és az online áruházakban, hogy a választás igencsak nehézzé válik. Nincs ez másképpen a klímák esetében sem. Mivel többféle split klímával is találkozhatunk, ezért érdemes utánajárni annak, hogy melyikre lehet szüksége az otthonában: https://klimaszakaruhaz.hu/tudnivalok/split-klima/. Érdemes legelőször azt tisztázni, hogy mit jelent a split klíma kifejezés. Más néven osztott klímának is szoktuk nevezni, hiszen egy kültéri és egy beltéri egységből áll.

A beltéri egység esztétikusabb, kisebb, nagyobb gondot fordítanak a megformázására, mivel fontos, hogy passzoljon a lakás belsejéhez. A kültéri egység nagyobb és általában hangosabb is, hiszen ebben található a kompresszor. Ez az egyik legnagyobb előnye a split klímáknak, hiszen így nem kell a lakásban elviselni a zajt, amit a berendezés működése okoz. Hatalmas előnyt jelent az is, hogy ezekkel a klímákkal hatékonyabb teljesítmény érhető el, hiszen a működés következtében keletkező meleget ki lehet vezetni, nem fogja a szoba levegőjét tovább melegíteni. Meg szokott jelenni a termékeken a SEER/SCOP jelzés is, ezt sem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez tulajdonképpen azt jelzi, hogy a befektetett elektromos teljesítménynek köszönhetően, mekkora hűtési illetve fűtési energia nyerhető ki. A split klímák esetében a hatékonyságot az is növeli, hogy ezek kiegészítő fűtőbetéttel vannak felszerelve, így igen nagy intervallumon belül használhatóak, akár -22 illetve +35 fok esetében is képes a lakásban biztosítani a kellemes hőmérsékletet.

Ha már sikerült kiválasztani a klímát, arról sem szabad elfeledkezni, hogy nem mindegy hová helyezzük el. A beltéri egységnél meg kell nézni, hogy hol a legideálisabb nekünk, mind kinézet, mind praktikusság szempontjából. A kültéri egységnél pedig lényeges, hogy a környezeti hatásoktól védett legyen, illetve a szomszédoknak se okozzunk kényelmetlenséget vele. Természetesen más szempontokat is figyelembe kell venni, ezekről részletesen olvashatunk az említett weboldalon.