Mi a dilatációs hézag lényege?

Mi a dilatációs hézag lényege?

Mi a dilatációs hézag lényege?

Egy speciális eljárás segítségével elérhető a hosszan fenntartható aljzatkialakítás. A dilatációs hézag lényeges szerepet tölt be a nagyméretű betonfelületek esetében.

Ezt utólagos vágással is meg lehet oldani, de előzetes kialakítás során is megoldható. Bár a beton egy nagyon szilárd anyagnak tűnik, minimális szinten mégis mozgásban van a különféle környezeti hatások miatt. Reagál a hőmérsékletváltozásra és a kémiai hatásokra is, mint például a páratartalom.

Ezeknek megfelelően tágul, illetve zsugorodik. Nem beszélve a fizikai behatásokról, amit a gépek okozhatnak. A gépek súlya, a rendszeres rezonancia is hatással van az ipari betonpadló struktúrájára. Ha ennek következtében nincs helye elmozdulni, akkor a feszültség megrepeszti vagy összeroppanthatja.

Kivéve akkor, hogyha a tervezéskor gondoltak a dilatációs hézagok beosztására. Ezekben úgynevezett dilatációs profilokat lehet elhelyezni, amelyek eloszlatják a terhelést. Ennek hála, a sérülés esélye a minimálisra csökkenthető. Ehhez pontos számítások szükségesek.