Próbálkozott már elektromos láncfűrésszel?

Próbálkozott már elektromos láncfűrésszel?

Az elsők a benzinmotoros modellek voltak, majd ezeket követték az elektromos változatok. Az elektromos láncfűrészek tűzifa fűrészelésekor, ritkításkor és kisebb fák kivágásakor is remek választásnak bizonyulnak (forrás: profibarkacs.hu). Viszont már az akkus láncfűrészeket is előszeretettel használják barkácsoláshoz, favágáshoz stb. Az kábeles, elektromos láncfűrészek szintén hasznosak, hogyha házkörüli munkáról vagy barkácsolásról van szó. Mivel a teljesítményük alacsonyabb egy benzinmotorosénál, ezért inkább a kisebb-nagyobb ágak vágásához érdemes használni ezeket az eszközöket.

Hogyha egy vastag fatörzset szeretnénk felaprítani vagy kivágni, akkor akadályt jelenthet a láncvezető hossza is. Az elektromos láncfűrészek általában 30-40 cm hosszú láncvezetővel rendelkeznek. Az ennél nagyobb átmérővel rendelkező faanyag aprítása már elég problémás lehet. Mivel fix áramforrás nélkül nem lehet használni, ezért az erdei munkák szempontjából használhatatlanok. Viszont csendesebbek, mint a benzines modellek, ráadásul nem igényelnek olyan sok karbantartást az egyszerűbb konstrukció miatt. Nemcsak a teljesítmény befolyásolhatja az elektromos láncfűrészek árát.

A legmodernebb változatok számos, hasznos funkcióval rendelkeznek, amelyek fontos szerepet játszanak a gép élettartamában és kezelhetőségében. A vibráció csökkentése elsődleges szempont. Ez határozza meg, hogy mennyire kényelmes vagy kényelmetlen a munka egy adott láncfűrésszel, függetlenül attól, hogy milyen technológiát képvisel.

Az automatikus olajkenés szintén hasznos funkció, mert így nem kell munka közben állandóan a láncra figyelni. Ugyanis, ha ez kiszárad, akkor könnyen beszorulhat. A láncfék a biztonság miatt lényeges. Egy nagyobb ütközés esetén azonnal leállítja a gépet. Az sem hátrány, hogyha a lánc feszességét szerszám nélkül lehet állítani. Az elektromos láncfűrész használata közben fontos a védőfelszerelés viselése. Továbbá figyelni kell arra, hogy a kábel véletlenül sem kerülhet a lánc közelébe. Csendes és hatékony szerszám, ami mindig jól jön a ház körül.